U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Hortensia

De Hortensia geeft een heerlijk nostalgisch gevoel, staat voor puur natuur, simpel en eerlijk en is mateloos populair. Zet jij ‘m ook in de tuin?

Kijk bij het kiezen van hortensia’s niet alleen naar de bloemen, maar laat ook de uiteindelijke hoogte meespelen bij je keuze. Hortensia’s zijn er van 40 tot 250 cm hoog.

Het is een misverstand dat alle hortensia’s schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan. De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mits de grond constant enigszins vochtig is. De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem. De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemen heeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Beschermen

Wanneer in een zacht voorjaar de bloemknoppen van de gewone hortensia’s (Hydrangea macrophylla) openschuiven zijn de bloemen zeer gevoelig voor vorst. Houd daarom enkele vellen vliesdoek bij de hand waarmee u de struiken afdekt wanneer vorst voorspeld wordt. Laat de verwelkte bloemen aan de struik en knip ze pas omstreeks half mei. Ze vormen een bescherming voor vorst en slagregen voor de zich ontluikende knoppen.

Snoeien 

Hortensia’s bloeien op scheuten die het jaar voordien gevormd werden. Het insnoeien of wegsnoeien van takken betekent dus het wegknippen van de bloemen voor het volgende seizoen. Beperk de snoei van Hortensia’s dus best tot een lichte vormsnoei wanneer die echt noodzakelijk is. Wanneer u vindt dat de plant te omvangrijk wordt kan u enkele takken onderaan afknippen om de plant uit te dunnen.

Het geheim van blauwe hortensia’s.

Heeft u het ook al meegemaakt: u koopt een blauwe hortensia en het volgende jaar bloeit hij roze? Het is zelfs mogelijk dat bloemtuilen deels blauw en deels rood zijn. U kan er kop nog staart aan krijgen. Wat is het geheim achter de kleur van hortensia’s?

De kleuromslag van rood naar blauw wordt veroorzaakt door een reactie in het pigment anthocyaan, aanwezig in de steriele bloemen van hortensia. Anthocyaan zweeft tussen rood en blauw, en is afwezig in witte bloemen. Dit verklaart waarom witte bloemen vrijwel niet verkleuren.

De kleuromslag van de bloemtuilen van de gewone hortensia, Hydrangea macrophylla, hangt af van verschillende factoren.

  • Eén ervan is de zuurtegraad. Op kalkrijke bodems (aan de kust en in de kempen) zullen zogenaamde blauwe hortensia’s altijd roze bloemtuilen hebben. Wilt u blauwe bloemtuilen dan is een voldoende lage zuurtegraad van de bodem noodzakelijk. Het omgekeerde is niet altijd waar, een aantal roze rassen zijn kleurvast en niet blauw te krijgen.
  • Er is echter nog een bijkomende voorwaarde voor intense blauwe kleuren: de bodem moet voldoende opneembaar ijzer en aluminium bevatten. Is dit niet het geval dan vertoont uw hortensia een twijfelachtige roze kleur met misschien wat blauwe nuances.
 
Ideale toepassingsperiode
Organische Meststof: Jan/Feb/Maa/Apr/Mei/Jun/Jul/Aug/Sep/Okt/Nov/Dec
Dien deze meststof reeds in augustus toe. Vanaf september worden immers de bloemknoppen voor het volgende jaar aangelegd. Geef een tweede dosis in het voorjaar wanneer de bloemen ongeveer zo groot zijn als een munt van 2 euro.
Aluin: Jan/Feb/Maa/Apr/Mei/Jun/Jul/Aug/Sep/Okt/Nov/Dec
Voor een optimale blauwkleuring aluin tweemaal per jaar toepassen, in het voorjaar en in het najaar. Los het aluin op in lauw water en giet de planten aan. Bij aanplanting in het voorjaar, mag de volledige dosis in één keer toegediend worden.

Hortensia’s planten.

Hortensia’s zijn erg geliefde tuinplanten. Dat is begrijpelijk. Er bestaan immers heel veel variëteiten die qua bloemvorm, bloemkleur en gebruikstoepassing erg van elkaar kunnen verschillen. U kan ze aantreffen als struik, op stam of als klimhortensia tegen een muur. Bovendien zijn het planten die lang en rijkelijk bloeien. Waar dient u bij de aanplanting van hortensia’s op te letten ?

Hortensia’s komen oorspronkelijk uit bosachtige gebieden waar ze beschut staan tegen de felle zon. Hou hier rekening mee bij het kiezen van een standplaats. De oostzijde van een muur of haag is bijvoorbeeld ideaal. Vergeet ook niet dat de plant een breedte en hoogte van meer dan een meter kan bereiken.

Hoe hortensia’s planten?

Culvita Aanplantgrond Zuurminnend is ontwikkeld voor de aanplant van nieuwe zuurminnende tuinplanten zoals de Hortensia. Daarnaast kan het ook worden toegepast bij het verplanten van bestaande beplanting. Het is speciaal samengesteld om Hortensia snel in hun nieuwe omgeving te laten aanslaan. De gekozen grondstoffen zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan alle eisen die de fabrikant er aan stelt. Naast een basisbemesting en kalk bevat het RhizoPlus. RhizoPlus is een mengsels van mycorrhiza en andere rhizosphere bacteriën en schimmels. Door de toevoeging van RhizoPlus zal de opname van voedsel en water sneller en makkelijker op gang komen. Bovendien bevordert RhizoPlus het natuurlijk evenwicht.

Beschrijving

  • Volg altijd de aanwijzingen zoals deze zijn weergegeven op het etiket van de plant.
  • Graaf een ruim plantgat.
  • Meng de uitgegraven grond met Culvita Aanplantgrond  Zuurminnend. 1 deel Aanplantgrond Zuurminnend met 1 deel uitgegraven grond.
  • Vul het gat op met de Aanplantgrond Zuurminnend  zodat er voldoende ruimte over blijft voor de kluit.
  • Plaats de plant in het gat. Vul aan met Aanplantgrond Zuurminnend. Druk de grond aan zodat de plant stevig blijft staan.
  • Giet, indien gewenst, aan met water.

Hoewel Culvita Aanplantgrond  Zuurminnend een meststof bevat voor circa drie maanden, zal een bemesting na verloop van tijd noodzakelijk zijn. Dit naar behoefte van de plant. Gebruik hiervoor Culvita Organische Meststof.

 

 

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres