U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Juni

Wat is er in juni te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien. 
 
De tuin in juni 
De zon schijnt en de lucht is stralend blauw, de maand juni is begonnen! De vogels en insecten zijn overal te horen en de geuren van allerlei planten zijn overal te ruiken. Niets is heerlijker dan tijdens een zwoele avond genieten van de buitenlucht met een hapje en drankje.
 
 

Juni rozenmaand

De bloem van de liefde

Wie heeft ze nu niet in de tuin of  in huis staan. 

Trosrozen, grootbloemige rozen, david austin rozen, doorbloeiende rozen, enkelbloemig of gevuld bloemig, sterkgeurend in heestervorm, bodembedekkend, stamroos of als klimroos ze zijn een juweeltje in de tuin.

Ze houden van een zonnige standplaats die goed waterdoorlatend is. Wel heeft de roos wat aandacht en liefde nodig die je er zeker voor terug krijgt. Geef je roos op zn tijd wat mest. Dit geeft je roos weerstand tegen invloeden van buitenaf. Toch is spuiten tegen bv luis dan niet altijd uitgesloten maar hij hersteld dan zeker sneller. En des te meer plezier heb je dan van je roos. 

 

Weetje: voor elke rozenliefhebber, bezoek eens t rozendorp lottum met de rozenkwekrij/tuin.

 

Het gazon in juni
 • Qua onderhoud van het gazon in juni kun je het gras 1 à 2 keer per week maaien, afhankelijk van het weer en de groei. Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien en het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot 's avonds te wachten met maaien. 
 • Als je niet eerder in het seizoen tijd gehad hebt om het gazon aan te pakken, doe je dat deze maand. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit het gazon en zaai deze opnieuw in. Voor snel resultaat kun je op maat gesneden grasplatten leggen. 
 • Voorkom vastlopende wielen van de handgrasmaaier door de machine na gebruik altijd direct schoon te maken. Verder controleer je de gehele machine zo nu en dan. 
vijver juni

Het onderhoud van de vijver in juni
 • Als je er prijs op stelt om een aantal jonge visjes groot te brengen dien je de beplanting in de vijver plaatselijk niet te veel uit te dunnen. Dit zorgt voor bescherming in de vorm van een schuilplaats. 
 • Geef de vijver een natuurlijke uitstraling door de gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta's en de lisdodde langs de randen te planten. Het aanplanten van deze oeverplanten gaat op dezelfde manier als bij vaste planten in de border.
 • Vul de vijver regelmatig bij, het water verdampt immers snel tijdens de warme maanden. Doe dit alleen wel in etappes, zodat het vijverwater niet teveel afkoelt.

Beplanting in juni
 • Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border. 
 • De op pot gekweekte canna's en lelies moeten nu nodig de grond in. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien, bijvoorbeeld op het balkon of op een terras. In potten zullen ze wel om meer water vragen.
 • Een regenachtige dag in juni is ideaal om de binnenplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist helemaal op en het blad is gelijk stofvrij na de bui.
 • Bij aanhoudend mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier. Maar denk niet alleen aan de beplanting buitenshuis. Als de temperatuur buiten oploopt hebben de kamerplanten ook meer water nodig.

 
Snoeien in juni
  • Wanneer je in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen deze nu alsnog geplant worden. Rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.
  • Snoeien van de Buxus mag in juni. Om uitdroging en verbranding van de bladeren te voorkomen kun je dit het beste op een bewolkte dag doen. Zet een buxus in pot de dagen bij voorkeur dan ook op een schaduwrijke plaats in de tuin.
  • Beplanting krijgt na de langste dag, 21 juni, een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat heesters en hagen nog voor deze periode terug gesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om de hagen voldoende water te geven.  
  • Lees ook: 
Overige tips voor juni
 • Haal het onkruid regelmatig weg. Wees alleen niet al te rigoureus met het wieden want zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen ook tevoorschijn gekomen.

 

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres