U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Maart


Maart: Azalea maand

 

"Wie wilt er nou niet genieten van een prachtige bloemenzee in het voorjaar."

Plant daarom nu de Azalea/rhododendron in de tuin en geniet dit voorjaar van schitterende kleuren die deze plant geeft in de tuin. De bloemen laten zich begin mei al zien en geven een betoverende sfeer aan de tuin.

Als struik of op stam, in een strakke tuin in grote groepen in 1 kleur of in een romantische tuin in alle kleuren of op het balkon in de pot. De Azalea is een tuinplant die zich overal voor leent. Grootbloemig met groot blad of juist kleinbloemig met kleinere bladeren. Geel, rood, paars, wit,rose, ze bloeien allemaal even uitbundig.

De Azalea is een struik die het best toegepast kan worden in een stuk van de tuin waar niet de gehele dag de zon staat te schijnen. Ze staan het liefst in de half schaduw en houden van zure grond. Dit krijg je door de grond te vermengen met tuintuf. Haal de uitgebloeide bloemen er geregeld uit en snoei ze na de bloei. Het voordeel van deze struik is dat ze groenblijvend zijn.

Een leuk weetje is;

"dat in Japan het krijgen van een Azalea staat voor geluk".
Wat is er in maart te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien. 
 
De tuin in maart
Een bijzonder gevoel in je buik… de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Lentekriebels noemen we dat. Dat betekent maar één ding: het nieuwe seizoen komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei.

  

Het gazon in maart
Om binnenkort heerlijk te genieten van een gezonde en frisgroene grasmat is het in maart tijd om de handen uit de mouwen te steken. De volgende taken staan op de agenda:
 
 • Haal met een hark de viltlaag van je gazon af. Door deze laag die zich het afgelopen seizoen heeft gevormd te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien.
 • Het is ook weer tijd om te verticuteren. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
 • Vanaf deze maand kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon.
 • Ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
 • Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden. 
 
Beplanting in maart
 • Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.
 • Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.
 • Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.
 • Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.
    
 
Vijveronderhoud in maart
 • De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
 • Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen. 
 • Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
 • Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren. 
Snoeien in maart
 • Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
 • Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
 • Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen, zodat deze als organisch materiaal verteren op de grond. 
 • Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
 • Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.
 

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres