U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Orchidee

De fascinerende schoonheid van orchideeën

Orchideeën behoren tot de meest populaire kamerplanten. Het aanbod is vandaag de dag erg ruim. Ze zijn verkrijgbaar met diverse bloemen en in allerlei kleuren. Door hun natuurlijke en fascinerende schoonheid passen ze probleemloos in elk interieur en zijn ze dan ook in vele huiskamers terug te vinden. Orchideeën hebben de reputatie moeilijk te zijn. Tal van orchideeën zijn echter betrouwbare kamerplanten, op voorwaarde dat u ze correct verzorgt. Licht, warmte, water en bemesting spelen daarbij een belangrijke rol.

Licht, uit de tocht en uit de zon

In de huiskamer houden orchideeën van een plek met veel licht. Zet ze echter niet in de directe zon, want hierdoor kunnen hun bladeren verbranden. Ook koude en tocht kan u best vermijden, net als warme plaatsen met een lage luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in de buurt van een kachel of een radiator.

Warmte en water

Behalve van veel licht houden orchideeën ook van vrij hoge temperaturen (> 20°) en een hoge luchtvochtigheid (> 65%). Vooral dit laatste is in de huiskamer vaak een probleem. Door hun bladeren zo nu en dan met regenwater te besproeien of met een spons te bevochtigen zullen uw orchideeën dan ook helemaal opkikkeren. Best doet u dit ’s morgens, zodat ze in de loop van de dag nog kunnen opdrogen.

Orchideeën vragen ook regelmatig water. De wortels kunnen echter absoluut niet tegen stilstaand water. Het water moet dus snel kunnen wegvloeien. Best geeft u ze regenwater op kamertemperatuur. Te koud water kan bladvergeling en afsterving veroorzaken en leidingwater bevat dan weer te veel kalk en zouten.

Bemesting

Orchideeën zijn kieskeurig. Voor een blijvende gezonde groei en bloei willen ze een meststof met een uiterst zachte werking. Geef ze daarom Culvita Orchideeënvoeding. De organische voedingselementen en de extra sporenelementen in deze meststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. In volle groei- en bloeiperiode mag bijbemesten elke week.

Verpotten

Orchideeën verpot u best om de 1 à 2 jaar. Gebruik hiervoor een kwaliteitspotgrond of een aangepast substraat.

Orchideeën hebben immers tere wortels, die slechts groeien in een uiterst luchtige en goed drainerende potgrond. Culvita potgrond voor orchideeën bevat stukjes schors en grove veenbrokjes die hem extra luchtig maken, zodat wortelrot geen kans krijgt. Bovendien bevat deze potgrond een organische basisvoeding voor 100 dagen.

Druk bij het verpotten de potgrond of het substraat zeker niet te hard aan, anders worden de wortels misschien beschadigd en dit kan leiden tot bacterieziekten en verrotting. Wacht na het verpotten enkele dagen met gieten, zodat de wortels zich kunnen herstellen en verrotting vermeden wordt.

 Hoe uw orchidee opnieuw laten bloeien?

  • Uitgebloeide orchideeën verliezen uiteraard veel van hun schoonheid. Vaak worden ze na hun bloei dan ook weggegooid. Orchideeën van het geslacht Phalaenopsis zijn echter gemakkelijk terug in bloei te krijgen.
  • Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien.
  • Na de tweede bloei doet u er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten.
  • Zet de plant daarna een paar graadjes koeler (tussen 15 en 20°C) en geef ze slechts spaarzaam water en geen voedsel. Breng ze na één tot twee maanden terug naar de warme huiskamer en geef opnieuw water en voeding.

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres