U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

September

Wat is er in september te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor snoeien, bemesten en ander onderhoud van de tuin, het gazon en de vijver.


Kortere dagen, zwoele temperaturen, hier en daar de eerste flinke regenbui, de nazomer is begonnen. Het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De dagen zijn vaak nog lekker warm en  

’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Dus heerlijk aan het werk en genieten van de oogst zolang het nog kan!

Hulp inschakelen voor de tuin, vraag onze hoveniers van de Tuinerij. 06-22221895

 

Het gazon

 • De nazomer is het ideale tijdstip om een nieuw gazon aan te leggen of het bestaande gazon een opknapbeurt te geven. De zaden ontkiemen prima omdat de grond nog opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.
 • Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, er kan vanaf nu dus weer minder gemaaid worden.
 • Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer

De vijver

 • Houd deze maand de vijver goed bij. Let er op dat de waterlelie met zijn grote blad niet te veel van het wateroppervlak bedekt. De hard gegroeide planten van dit jaar kunnen uitgedund worden en kroos kan met een schepnetje weggehaald worden.
 • Hoewel de buitentemperaturen vooral 's nachts behoorlijk kunnen dalen zal het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Blijf de vissen voeren om de conditie op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren.
 • Om vallend blad in de vijver te voorkomen kun je een fijnmazig plastic net over de vijver spannen. Dit kun je doen door een aantal stokken in de grond te steken en hier overheen het net te spannen. Een andere manier is het net met zware stenen strak over het water spannen.

Beplanting

 • Blijf op de rozen letten, deze bloeien namelijk nog een tijdje door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen zodat je de bloei en aanmaak van nieuwe rozen zolang mogelijk kunt verlengen.
 • Je kunt de nieuw aangekochte vaste planten in de bloemborders planten. De grond is nu namelijk nog warm, zodat de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt.
 • Buxusboompjes kunnen goed in potten op het terras gezet worden. Je moet wel goed opletten of ze niet te nat of juist te droog staan. Plant de Buxus in een royale pot met goede aarde en geef regelmatig extra voeding.

Snoeien

 • Notenbomen kunnen het beste in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het bloeden van de takken.
 • Knip de takken van framboos die vrucht hebben gedragen af tot de grond. Bind daarna de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.
 • De bloeitakken van de klimhortensia kunnen teruggesnoeid worden als ze na de bloei te ver uitsteken.
 • Net als in de maand juli mag ook nu weer de coniferenhaag gesnoeid worden

Tips

 

 • Bewaar al je tuinafval op een grote hoop en gooi dit niet in de container. Op een grote hoop zal het afval verteren tot prachtig compost dat je kunt gebruiken om beplanting te beschermen en de grond in conditie te houden.
 • Maak het nestkastje alvast schoon. Op dit moment kunnen vogels het al gebruiken als slaapplaats.
 • Geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin. Denk aan de dauw die de ochtend versierd, de kleurige bessen en vlinders, de unieke nazomer lichtval en de tuin die nog in volle bloei staat. Daarnaast zijn er wel een aantal karweitjes die de aandacht vragen.

 

 

 

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres