U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Tuintips!!

Is uw tuin al winterklaar.....?

Van de groenblijvende struiken blijven we af.
BELANGRIJK is dat het gazon bladvrij is. Dit omdat het gras dan niet kan verstikken en lelijke gele plekken gaat krijgen.
 

Het is dus de perfecte tijd om je bladverliezende struiken en bomen te snoeien. In december snoeien we lichtjes de ABC bomen. Acer( Esdoorn), Betula(Berk), Carpinus(haagbeuk). Dit omdat bij deze bomen de sapstroom al snel op gang komt. Voor zwaardere snoei en om inrotting te voorkomen snoeien we deze bomen vanaf Juni tot en met Oktober. Catalpa is een beetje een uitzondering op de regel. Bolcatalpa's snoeien we in het voorjaar. Om invriezing te voorkomen. Wat we wel al kunnen doen is de bolcatalpa wat innemen. Laat dan 40cm van de takken staan. Zo ziet de boom er toch verzorgd uit. In het voorjaar snoeien we hem dan verder terug(knotten).
De bladverliezende struiken bekijken we goed op schurende takken. Dit om schuurwonden te voorkomen en de plant minder gevoelig is voor invallende ziektes.


In december en januari is het ook de tijd om de Vitis(druif) te snoeien. Doe je dit later dan is de sapstroom ook al op gang. laat het hoofdgestel in takt. Snoei alleen de lange zijscheuten terug tot op 2 knoppen.


Rozen; snoei de struik rozen tot op kniehoogte en haal de dode takken eruit. Zo staan ze verzorgd en in het voorjaar snoeien we ze verder terug.

 

Hortensia's; knip nu de uitgebloeide bloemen eruit zo staat je hortensia er verzorgd bij. De rest van het snoeien doe ik het liefst in het voorjaar, de knoppen zijn dan al aan het zwellen en dan zie je goed wat je aan het doen bent. Er zijn veel verschillende soorten hortensia's dus elke soort heeft een andere snoeiwijze.

De blauwe regen is ook in de maanden december en januari aan de beurt. Snoei de lange zijscheuten ook terug tot op 2 knoppen en laat het hoofdgestel dan ook staan.

De vaste planten daar kunnen we nu het dode matriaal van verwijderen. Dit kan tot aan de grond toe. 

Als we alles gesnoeid hebben ruimen we alle bladeren op en gaan we verder met graskanten steken. Dit doen we met een graskanten steker. Span eventueel een touwtje waar je langs kunt steken. Zo word de lijn netjes recht. Bij een rond gazon gaat dit natuurlijk niet ronde touwtjes zijn er nog niet.

Als laatste klus gaan we de grond omspitten. Leg de grond lichtjes om. Steek met uw panschop horizontale plakken en leg ze dakpansgewijs om. Als we alle borders hebben gespit, strooi dan de tuin af met wat compost en breng bij de zuurminnende planten tuinturf aan. Dit is ter verbetering van de structuur en verzuring van de grond. Pas wel op met kleigrond, niet te veel anders word de grond alleen maar vetter en plakkeriger.

Tip: vergeet de vogeltjes niet door wat voer op te hangen.

Succes!!
En voor vragen kunt u altijd met ons bellen.

Team De landerije Tuin en Dier 

 

 

 

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres