U koopt met plezier bij De Landerije Tuin en Dier
Telefoon
Bel ons
0165 - 521 248

Waterplanten

 

Waterplanten maken de vijver aantrekkelijk voor mens en dier. Maar zijn ook onmisbaar voor een gezonde vijver. Goed groeiende planten nemen voedingsstoffen op uit het water en geven zuurstof af. Zo houden ze de vijver gezond en helder. Hoe sterker een waterplant groeit, hoe meer voedingsstoffen deze uit de vijver opneemt. En voor het biologisch functioneren van de vijver is dat waar het om gaat. Anders ontstaan er algen; zweefalgen, draad- en slijmalgen of blauwalgen. En een teveel aan algen belemmert weer de groei van vijverplanten.

Welke waterplanten?

Na het aanleggen van de vijver ontstaat er een echt vijvergevoel wanneer je planten plaatst. En bij voorkeur verschillende soorten. Er is volop keuze en in 6 zones in te delen. Van oever tot drijvend op het water:

  1. Oeverplanten
  2. Moerasplanten
  3. Waterplanten
  4. Waterlelies
  5. Zuurstofplanten
  6. Drijfplanten

 

Waterplanten plaatsen

In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten waterplanten worden geplaatst. Met moeras- en oeverbeplanting kun je de vijver echt sfeervol maken. Maak mooie groepen met variatie in kleur, hoogte en bladvorm. Een mooie waterlelie vormt tot slot echt de kroon op het werk.

Wil je zuurstofplanten in je nieuwe vijver, dan is het verstandig de vijver zo’n 4 weken te laten ‘rijpen’. Aangezien de vijver in het begin nog weinig micro-organismen bevat en een te gering CO2 aanbod heeft. Wil je toch gelijk zuurstofplanten plaatsen? Dan zal er zuurstof moeten worden toegevoegd aan het water. Met zogenoemde CO2 Tabs.

Wanneer je waterplanten koopt, moeten deze zo snel mogelijk de vijver in. Plaats deze waterplanten bij voorkeur in vijvermanden. Deze kun je meestal meteen aanschaffen bij de waterplanten. Eenmaal in de vijvermand, kun je de planten met mand plaatsen en verplaatsen totdat ze op de juiste plek en diepte in de vijver staan.

Hoeveel waterplanten plaatsen

Een veel gestelde vraag is hoeveel waterplanten er geplaatst moeten worden om een gezond vijvermilieu te krijgen met helder water. Het antwoord luidt, zoveel dat alle aanwezige voedingsstoffen door de plantengroei kunnen worden opgenomen. Maar we begrijpen dat dat een moeilijk te hanteren begrip is. Beter hanteerbaar is: zoveel waterplanten dat binnen 2 tot 3 maanden de uitgezette planten 50% van het wateroppervlak bedekken. Bij dit percentage mogen we alle soorten waterplanten meerekenen, of zij nu in, op of uit het water groeien. Omdat we weten dat dit lastig vooraf in te schatten is, kun je bij een nieuwe vijver ook de volgende richtlijn hanteren:

  • Moerasplanten: 3-4 manden per strekkende meter
  • Zuurstofplanten: 5 bosjes per 1000 liter water.

Tuin benodigheden

Binnen ons tuincentrum hebben we een breed assortiment met tuin benodigdheden. Kom ons tuincentrum bezoeken!

BEKIJK ACTIES

 

Dierenbenodigheden

Heeft u dieren? Bij De Landerije een ruim assortiment producten, voeding, accessoires en nog veel meer.

BEKIJK ACTIES

Uitgelichte acties

Aanbiedingen

Op zoek naar de beste aanbiedingen bij De Landerije Tuin en Dier? Wij hebben onderstaande aanbiedingen voor u geselecteerd.

    

WIL JE NIETS MISSEN?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres