Koop met plezier bij De Landerije Tuin en Dier

Onkruidbestrijding

Onkruid ofwel ongewenst kruid kan op diverse manieren bestreden worden. Gaat het om een enkel plantje dan is het eenvoudig te verwijderen. Voor onkruid tussen bestrating kunt u gebruik maken van een onkruidborstel of onkruidbrander. Een door onkruid overwoekerde border of tuin is echter een ander probleem, daar zijn drastischer maatregelen voor nodig. Hierbij ontkomt u bijna niet aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Om dit op een veilige en verantwoorde wijze te doen vindt u hieronder enkele tips.

10 Tips om effectief onkruid te bestrijden

Onkruidbestrijdingsmiddelen werken het beste wanneer het onkruid aan het groeien is. Dit is meestal tussen maart en september, omdat het onkruid dan groot genoeg is om het bestrijdingsmiddel op te nemen.

Gebruik de onkruidbestrijdingsmiddelen wanneer er weinig wind is. Dit voorkomt dat het bestrijdingsmiddel op de planten waait die moeten blijven staan.
Deze planten kunt u ook afschermen met een stuk karton tijdens het spuiten van het onkruidbestrijdingsmiddel. Een andere optie is om de onderkant van een plastic fles te verwijderen, de fles over het onkruid te zetten en bestrijdingsmiddel in de dopopening van de fles te spuiten.

Wanneer u nieuwe planten wilt plaatsen op de plekken waar u eerst onkruid bestrijdt, kunt het beste een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel gebruiken.
Dit bestrijdingsmiddel bevat natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor uw planten.  Sommige onkruidbestrijdingsmiddelen zijn al na 3 uur afgebroken, waardoor u dezelfde dag nog kunt zaaien of planten.

Breek de vettige stelen van paardenbloemen voordat u een bestrijdingsmiddel aanbrengt. Hierdoor kan het bestrijdingsmiddel gemakkelijker tot de kern van het onkruid komen.

Bij onkruid dat zich om andere planten heen windt, moet u eerst het onkruid voorzichtig uit de andere plant halen. Wanneer dat onkruid eenmaal op een hoop ligt, hoeft u er alleen nog maar overheen te spuiten met een systemisch onkruidbestrijdingsmiddel.

Alle Bayer Garden producten zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Voordat een toelating wordt afgegeven wordt stil gestaan bij het risico voor kinderen en huisdieren.

Grazende huisdieren als konijnen, cavia’s en schildpadden kunnen beter niet op het behandelde gazon komen totdat al het onkruid is verdwenen. Onkruidbestrijdingsmiddelen kunnen de verdeling van suikers in de planten veranderen. Hierdoor worden de planten oneetbaar voor deze dieren.

Let erop dat de juiste samenstelling en hoeveelheid wordt gebruikt voor het karwei. Bestrijdingsmiddelen die klaar zijn voor gebruik zijn erg makkelijk omdat u niets hoeft te mengen of af te meten. Kies bij kleine gebieden of bij specifiek onkruid voor een 1 liter spuitoplossing die u in de hand kunt houden. Voor grotere gebieden is een in wateroplosbaar  bestrijdingsmiddel een goedkopere, makkelijke en snelle optie.  Het middel dient gemengd te worden met een afgemeten hoeveelheid water, waarna het mengsel met een gieter of een spuit aangebracht kan worden.

Gebruik een onkruidbestrijdingsmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor gazons, om een goed resultaat voor uw gazon te krijgen. U kunt deze herbiciden het beste gebruiken in de lente of aan het begin van de zomer gebruiken, wanneer de grond vochtig is en het onkruid actief groeit. Het meest hardnekkige gazononkruid heeft zeer kleine blaadjes en kan alleen worden bestreden wanneer ze iets gegroeid zijn en wanneer de spraycap op de fijnste stand staat. Maai het gras een paar dagen voor en na de behandeling zodat het bestrijdingsmiddel het beste het onkruid kan bestrijden.

Uit een onderzoek onder fysiotherapeuten en tuinders blijkt dat onkruid met de hand verwijderen een grote oorzaak is van rugklachten. Één van de drie onderzochte tuinders gaf aan dat ze problemen hebben gehad met hun rug door het verwijderen van onkruid. Fysiotherapeuten adviseren daarom om een bestrijdingsmiddel te gebruiken en om op de knieën te zitten wanneer u onkruid handmatig verwijdert.