Koop met plezier bij De Landerije Tuin en Dier

Januari

Wat is er in januari te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien. 
Loop niet over het gazon heen wanneer het vriest. Het gras kan hierdoor erg beschadigen.
Laat eventueel gevallen sneeuw lekker liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor planten.
Zolang het niet vriest kun je planten blijven planten. Breng wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten. 
 
Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.
 
Je kunt ook bomen planten als het niet vriest. Bekijken van welke kant de meeste wind komt, hier kun je een boompaal te zetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom. 
 
Vergeet daarnaast ook de kuipplanten in de winterberging niet. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk er aan om ze geregeld water te geven. Daarnaast mogen de kuipplanten af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer door een raam of de deur te openen.
De vissen hebben deze maand nog niet zo’n honger en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden. Reigers hebben daarentegen wel honger, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten.
 
Bij strenge vorst kan de vijver nog wel eens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
 
Als je een nieuwe vijver wilt aanleggen, is januari een mooie maand om de tuin alvast uit te graven. Doe dit wel bij vorstvrije weersomstandigheden.
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeur bij zachter weer.
 
Tot half januari kan je de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt.

Februari

Wat is er in februari te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien.

Vergeet u deze maand geen kalk te strooien op uw gazon… Kalk heeft namelijk een inwerkingstijd van 4-6 weken. 
Kalk is goed voor een langdurige ontzuring.
Kalk gaat mosgroei tegen en kalk verbetert de werking en de opname van meststoffen.
Dit de eerste stap naar een groen gazon!!!
 
In de maand februari worden de dagen langer en kan de temperatuur alweer flink stijgen. Tijdens zo’n temperatuursverhoging kun je starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon. 
 
Toch kan de winterkou in deze maand ook juist door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kun je tijdens vrieskou beter niet over het gazon heen lopen.
Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken.  nog een Tip is om deze gaten te vullen met lavakorrels.
Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden.
 
Wanneer het niet vriest kun je deze maand bomen en planten zoals Citrusbomen en Bougainvellila’s verplanten als deze te groot worden voor een pot. Het zal nu niet lang meer duren voordat de grond zal opwarmen, zo kunnen de planten sneller aanslaan. Vergeet de planten geen water te geven tijdens drogere perioden.
 
Wat extra kleur in de tuin breng je in februari snel aan door bloeiende Primula’s en Violen op tafel te zetten. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen.
 
Net als vorige maand is er ook in februari nog niet veel aandacht nodig voor de vijver. 
 
Let er tijdens eventuele vrieskou wel goed op dat het wateroppervlak plaatselijk openblijft. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
 
De vissen hebben deze maand nog steeds niet zo’n trek en hoeven bij temperaturen onder de 6 graden niet gevoerd te worden. 
 
Graag tot ziens in onze winkel voor eventueel nog meer advies.
Pak de schaar maar uit de schuur want in februari valt er veel te snoeien in de tuin!
 
Onder andere de fruitbomen mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze bomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt.
 
Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit wel deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in topstaat verkeren. 
 
De clematis mag deze maand gesnoeid worden. Dit geldt echter alleen voor clematissen die niet in het voorjaar bloeien, daarbij zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd.
 
Tijdens het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen Taxus mag zeer ver teruggeknipt worden. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien. 
 
Tot half januari kan je de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt.

Maart

Wat is er in maart te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien. 

Een bijzonder gevoel in je buik… de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Lentekriebels noemen we dat. Dat betekent maar één ding: het nieuwe seizoen komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei

Om binnenkort heerlijk te genieten van een gezonde en frisgroene grasmat is het in maart tijd om de handen uit de mouwen te steken. De volgende taken staan op de agenda:
 
 • Haal met een hark de viltlaag van je gazon af. Door deze laag die zich het afgelopen seizoen heeft gevormd te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien.
 • Het is ook weer tijd om te verticuteren. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
 • Vanaf deze maand kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon.
 • Ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
 • Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden. 
 • Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.
 • Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.
 • Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.
 • Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.
 • De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
 • Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen. 
 • Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
 • Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren. 
 • Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
 • Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
 • Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen, zodat deze als organisch materiaal verteren op de grond. 
 • Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
 • Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren.

April

Wat is er in april te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien.

 • Controleer het gras op kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je gelijk de plekken met grof gras verwijderen en opnieuw inzaaien.
 • Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter er hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu ieder geval elke maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd. Dit doe je in de periode van maart t/m september minimaal drie keer.
 • Klinkers langs de rand van het gazon? Loop met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden. Graskanten afsteken is dan niet nodig. 
 • Laat planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou wennen. Je kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ‘s nachts weer binnen te halen. Deze boompjes verdragen liever geen vrieskou.
 • Heb je geen heesters of rozen geplant in het najaar en wil je deze graag in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze toch nog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
 • April is een mooie maand om de beplating goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.
 • In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten
 • Schoon de vijver deze maand weer helemaal op. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit de vijver. Dit kan eventueel met een speciaal schaartje zodat je het vuil op afstand kunt verwijderen.
 • Zorg verder voor voldoende zuurstof in de vijver. Dit kan door eventueel wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen.
 • Versier je vijver eens op een andere manier. Met mini waterlelies fleur je de vijver in een handomdraai helemaal op. Je kunt ook denken aan het langs de waterkant planten van de gele dotterbloem.
 • Vanaf april komt het maandelijks onderhoud echt weer om de hoek kijken. Snoei nu hagen zoals liguster, leylandii en taxus.
 • Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.
 • Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.