Koop met plezier bij De Landerije Tuin en Dier

Zaden

Er is weinig tuinwerk dat zoveel voldoening geeft als het zaaien en opkweken van jonge plantjes. Planten die u zelf uit zaad kweekt, hebben iets bijzonders.

Oranje zaden

Oranjeband Zaden is in de loop der jaren door de topkwaliteit uitgegroeid tot een gerenommeerd zaadmerk voor de professionele hobbytuinder. Met ruim 600 variëteiten groente-, kruiden- en bloemzaden biedt Oranjeband Zaden naast de gangbare zaden ook vele alternatieven voor de hobbytuinder die eens wat anders wil proberen. Zo is er niet alleen de gewone vleestomaat, maar zijn er ook balkontomaten, trostomaten en kerstomaten. Kortom: volop keus!

Buzzy organics

Biologisch geteelde kwaliteitszaden zijn Skal gecertifiseerd. Een volledig assortiment waarmee iedere hobbytuinier professioneel aan de slag kan.

Bloemenmengsels en bloemzaden

Met de inheemse bloemenmengsels van Buzzy Organics zaait u de natuur uit in uw tuin. Er zijn verschillende bloemenmengsels verkrijgbaar zoals vlindermengsel, bijenmengsel en bloemenweide. Deze zadenmengsels bieden u een bloemenpracht die bloeit van april tot en met oktober. De planten dienen als voer voor tuinvogels, vlinders, solitaire bijen, hommels en andere insecten.

Het zaaien van een moestuin

Een zaaibed in volle grond moet een luchtige structuur hebben. U doet er goed aan de bodem vooraf goed los te maken en een voldoende hoeveelheid organisch materiaal in te werken om het dichtslaan van de grond te voorkomen.

Gebruik een goede zaai- en stekgrond wanneer u zaait in plastic zaaibakjes.De grootste moeilijkheid bij het zaaien is het vermijden van kiemschimmel, bij jonge stekjes is dit het vermijden van wegrotten van de voet van de stek.

Door zijn fijne en homogene structuur zorgt deze zaai- en stekgroend voor goede wortelvorming van uw stekken en een gelijkmatige opkomst van uw kiemplantjes. In dit uitgebalanceerde mengsel zullen allerhande kruiden, zoals basilicum, en ook peterseliezaden, die doorgaans bekend staan als moeilijke kiemers, vlot kiemen. Bovendien bevat deze potgrond een aangepaste voeding om de begingroei te ondersteunen.

Moestuinieren op een vierkante meter

Ook als u geen grote tuin bezit of enkel een balkon of terras ter beschikking heeft, kunt u perfect zelf gezonde groenten en kruiden telen in moestuinbakken of een vierkante meter tuintje.

Moestuinbakken zijn verkrijgbaar in allerlei modellen: met of zonder poten en zelfs in trapvorm. De meeste modellen zijn bovendien makkelijk in elkaar te zetten en, als u dat wenst kunnen ze tijdens de wintermaanden compact worden opgeborgen. kan u ze tijdens de winter compact opbergen. Kies het model dat het beste bij u past en installeer uw mini-tuintje op een zonnige plek. 

De juiste opbouw, laag per laag

Om meerdere jaren van uw mini-moestuin te kunnen genieten, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de opbouw van uw moestuinbak.

Begin met een laag van 4 à 5 cm Hydrokorrels om een goede drainage van overtollig regen- en/of gietwater te garanderen. Vul vervolgens de bak op met Culvita Bio-moestuingrond tot op enkele centimeters van de bovenrand. Vervolgens kunt u beginnen met zaaien en planten.

10 tips voor het zaaien in zaaibakjes

  • Neem een schoon zaaibakje met gaten onderaan in voor een goede drainage.
  • Vul het zaaibakje met een laag van 5-6 cm zaai en stekgrond
  • Egaliseer de potgrond en druk lichtjes aan.
  • Verdeel de zaadjes gelijkmatig, waarbij u erop let niet te dik te zaaien.
  • Bedek de zaadjes met nog wat potgrond, egaliseer en druk lichtjes aan.
  • Begiet het zaaibakje voorzichtig, totdat de potgrond goed vochtig is, maar niet doornat.
  • Plaats het zaaibakje op een lichte en warme plaats.
  • De temperatuur hangt af van de soort waarvan u het zaad uitzaait. Meestal is een temperatuur van ongeveer 20° C ideaal.
  • Houd de toplaag voortdurend met bijvoorbeeld een plantenspuit lichtjes vochtig.
  • Verpot of plant uit van zodra de plantjes twee blaadjes hebben en voldoende afgehard zijn.